- Redaksjonen
GREENHOUSE: Fredrik Svendsen, seksjonsleder for DNB Greenhouse, og Anniken Holst, løsningsarkitekt i DNB Greenhouse.
Hver dag går halvannet statsbudsjett igjennom våre systemer og tjenester. Dette stiller store krav til at løsningene våre er sikre, robuste og tilgjengelige.
Samtidig fører det til et økende behov for kompetanse på arkitektur. Det har DNB gjort noe med. Universitetet i Oslo (UiO) har engasjert banken til å lage det konkrete innholdet i mastergradskursene for IT-arkitektur.
– UiO har muliggjort at vi i DNB som representerer næringslivet kan påvirke innholdet i disse kursene. Målet er at innholdet skreddersys til de behovene vi ser at næringslivet trenger, sier Fredrik Svendsen, seksjonsleder for DNB Greenhouse, banken sitt interne talentprogram for videreutvikling av tech-talenter innen software, engineering, cyber security og IT-arkitektur.
– Dette gjør læringen langt mer matnyttig og relevant for flere. Samtidig står UiO for den seneste forskningen på feltet. Sammen sikrer det en helhetlig, akademisk og behovsprøvd kompetansepakke som vi ser vi får mye glede av i fellesskap, legger Svendsen til.
En annerledes erfaring
Mastergraden er åpen for alle å søke på, uavhengig om man er ansatt i DNB eller ikke. Likevel har det tette samarbeidet mellom DNB og UiO gjort det mulig for bankens egne ansatte å ta relevant kursing for å øke kompetansen utenfor hva de hadde fått gjennom å bare jobbe praktisk. Anniken Holst er en av dem.
– Det er veldig nyttig, spesielt fordi det gir faglig tyngde som hjelper når man skal tre inn i en arkitektstilling, forteller Holst.
Anniken er ansatt som løsningsarkitekt i DNB Greenhouse. I tillegg til å jobbe med IT-arkitektur får hun mulighet til å ta ett fag i semesteret fra IT-arkitektur-graden på UiO.
– Fagene er mye mer interaktive enn jeg er vant med fra studietiden. En forelesning har typisk noen temaer man skal gjennom som blir presentert av foreleser, men mesteparten av tiden går med til å diskutere temaene i grupper i lys av deltakernes erfaringer fra sine bedrifter. Dette gir fagene en ekstra dimensjon av verdi som man ikke hadde som student, både gjennom diskusjonene i seg selv og gjennom nettverksbygging. I tillegg bygger fagene på temaer man allerede har erfaring med fra arbeidslivet, og dette gjør dem mer interessante ettersom man har knagger å henge det man lærer og diskuterer på, sier Holst.
Fagene på UiO er strukturert i seminarform, som vil si at man har to samlinger i halvåret fordelt på til sammen fem dager. Dette gjør at man ikke har behov for så mye context-switching, ettersom man kan fokusere fullt på fag når man er i forelesning og fullt på jobb ellers. Oppgavene som Anniken får prøvd seg på mener hun selv er lærerike da de typisk går ut på at man har en hypotese som man undersøker internt i sin bedrift.
– Dette hjelper med å forstå og bli bedre kjent med egen bedrift ved at man intervjuer andre ansatte, men det tar også mye tid å skrive slike oppgaver ettersom de må være på et spesifikt format og har minimumskrav til antall ord. Det gjelder å være fokusert og dedikert, forteller hun.
En vinn-vinn situasjon
Samarbeidet gagner DNB ved at egne ansatte blir mer kompetente og får muligheten utvikle seg, som i sin tur resulterer i at banken kan lage bedre løsninger og tjenester for kundene. Det UiO får ut av samarbeidet er at DNB har muligheten til å tilpasse kursinnhold til hva man ser markedet og næringen gjerne er opptatt av.
– Ved at vi samarbeider med akademia om slike initiativ som det vi gjør med UiO, gjør at våre egne medarbeidere og samfunnet rundt oss har de nødvendige verktøyene for å møte morgendagens utfordringer innen IT-utvikling- og drift, sier Svendsen og avslutter:
– Vi har satt kompetanseutvikling høyt på agendaen for alle våre medarbeidere, og ved at den enkelte medarbeider har mulighet til å tilegne seg ny kompetanse gjør at hver enkelt medarbeider står bedre parat med å møte morgendagens utfordringer. Praksis og teori går derfor sammen med å løfte hver enkelt medarbeider så dem har verktøyene dem trenger for å gjøre et så godt arbeid som mulig, det er Anniken et godt eksempel på.